24-12-1946 18-07-2016

Uri Coronel

Uri Coronel

24-12-1946 18-07-2016

CREATED BY
respectance

Oud-voorzitter van Ajax Uri Coronel (69) is maandagmiddag overleden, nadat hij onwel was geworden in een sportschool in Amsterdam-Zuid.

De Amsterdammer Coronel was van april ...

Oud-voorzitter van Ajax Uri Coronel (69) is maandagmiddag overleden, nadat hij onwel was geworden in een sportschool in Amsterdam-Zuid.

De Amsterdammer Coronel was van april 2008 tot halverwege 2011 voorzitter van Ajax. Hij zat een commissie voor die de gang van zaken bij Ajax doorlichtte en met advies kwam. Het rapport van de commissie-Coronel was de opmaat voor het vertrek van toenmalig voorzitter John Jaakke. Niet veel later nam Coronel diens werkzaamheden over.

Verhuizing
Coronel zat van 1989 tot 1997 ook al in het bestuur van Ajax. Als bestuurslid commerciële zaken maakte hij in 1995 de Champions League-winst mee onder Louis van Gaal. Hij was een drijvende kracht achter de verhuizing van stadion De Meer naar de Arena in 1996.

Naast zijn bemoeienissen bij Ajax had Coronel een zeer succesvolle loopbaan in de verzekeringsbranche. Hij zette zich ook in voor Artis en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Coronel, die door de holocaust een groot deel van zijn familie nooit gekend heeft, maakte zich zijn hele leven sterk tegen antisemitisme.

Met supporters ging hij regelmatig de discussie aan over het voor hem gevoelige onderwerp. Nog voor hij voorzitter werd stelde hij eens voor Ajax punten in mindering te geven als 'joden' als geuzenterm gebruikt werd op de tribunes.

Mooiste
Coronel was erelid van Ajax. Hij legde zijn werkzaamheden in 2011 neer na een voortslepend conflict met Johan Cruijff. Bij zijn vertrek als bestuurder noemde hij de club "het mooiste wat me in mijn leven is overkomen." De titel die Ajax dat seizoen op de laatste speeldag behaalde na een heroïsche 3-1 thuiswinst op FC Twente, vond hij van de 21 kampioenschappen die hij meemaakte de mooiste.

Read more Read less
ADD MEMORY ADD HEART ♥
Cancel Delete
Cancel Report
Cancel Report

Please login first

x